Sogn og Fjordane

Alweer een heel mooie provincie in Fjord Noorwegen. Deze provincie strekt zich uit van de zee tot aan de toppen van de Jotunheimen, het hoogste gebergte van Noorwegen, de bergen zijn daar wel 2400 meter hoog. Er liggen  drie grote fjorden in deze provincie: de Nordfjord, de Sunnfjord en de Sognefjord.
De Sognefjord is tevens de langste fjord van Noorwegen, meer dan 200 km lang en 1300 m diep). Vooral de binnenste fjord-armen worden ingesloten door steile bergwanden die meer dan 1000 meter hoog kunnen zijn. En het zijn niet alleen het hoogste gebergte en de langste fjord die deze provincie bijzonder maken. De Jostedalbreen is ook nog eens de grootste gletsjer van Europa.

Booking.com

Dorpen en kleine stadjes vind je alleen maar aan de kust en langs de oevers van de fjord. Tot voor kort waren veel van deze dorpen alleen via het water, dus per boot bereikbaar. Pas de laatste jaren zijn er veel wegen aangelegd en zijn deze dorpen nu ook over de weg bereikbaar. Daarvoor zijn wel veel lange tunnels aangelegd. Nu is het woord weg wel een ruim begrip hier, veel van deze wegen zijn niet breder dan een fietspad hier in Nederland, een enkele baan dus met zo hier en daar een uitwijkhaventje om tegemoet komend verkeer te laten passeren, maar er wordt hard gewerkt om daar verbetering in te brengen.

De wat grotere plaatsen zijn hier Floro aan de kust, Balestrand en Forde wat verder in het binnenland. Persoonlijk vind ik dit de mooiste provincie van heel Noorwegen. Dit landschap is zo ruig en weids, je kijkt echt je ogen uit, fjord, hooggebergte, een gletsjer, weer een waterval soms lijkt het gewoon niet op te kunnen. En dan die rust, met wat geluk rijd je uren rond zonder een tegenligger tegen te komen. Hoogstens wordt je gehinderd door de kuddes schapen of geiten die hier nog gewoon rond lopen, een beetje voorzichtigheid is hier dus wel op zijn plaats. Als je de reis een beetje goed uitstippelt kom je langs heel veel van deze uitzonderlijk mooie plekken. Bijvoorbeeld, je komt van Oslo en gaat richting Balestrand aan de Sogne fjord, probeer dan eens de weg van Lærdal naar de veerboot overgang van Aurland in je route op te nemen. Dit is de weg waar je vroeg in de zomer tussen meters hoge sneeuw door kunt rijden. Na de veerboot richting Balestrand weer een veertje en dan van Balestrand naar Forde over een schitterende weg vol met haarspelden en watervallen je raakt de tel kwijt, soms gaat het water onder de weg door. Je bent dan meteen al midden in de provincie.

Wij zijn hier eens 14 dagen geweest in de zomer en troffen het niet met het weer deze keer, normaal valt hier al wel wat water maar nu hadden we van de 14 dagen maar 4 dagen zonder regen. Nu was dat niet zo’n groot probleem we hadden een leuk huisje bij Hellevik aan de Dalsfjord gevonden waar het goed toeven was. Niet super de luxe maar goed genoeg om hier met 4 volwassenen en 4 kinderen toch 2 weken te kunnen doorbrengen. Je moet natuurlijk wel zorgen dat die kindertjes zich niet gaan vervelen maar er is genoeg te doen voor ze. Er is speeltuig en er is overal water waar ze zich aan kunnen vermaken. Met de boot kun je natuurlijk tochten op het fjord maken, opzoek naar dolfijnen en zeehonden want die komen hier regelmatig de fjord binnen.  

Een schitterende omgeving met zeer veel bossen en bergjes en watervallen, te veel om op te noemen. Prachtige wandelroutes door de bossen, waar je struikelt over de vos/bosbessen. Je kunt leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het gletsjermuseum in Fjærland waar je dus ook bijna de gletsjer aan kunt raken, je voelt de koude wind van de gletsjer afglijden. Als je geluk hebt zie je net een stuk van de gletsjer het gletsjermeer in vallen/glijden. Kijk uit voor de golf of het kost je een koud nat pak. Als je een beetje kunt klimmen, kun je onder begeleiding van een gids een tocht maken over de gletsjer, in de filmzaal van het gletsjermuseum laten ze je daar een stukje van zien, heel indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat alles dus met centimeters per dag naar beneden glijdt.

Je moet ook een trip maken naar Floro, een oud vissersstadje aan de kust. Hier heb je prachtige uitzichten over de zee en de div. kleine eilandjes voor de kust. Als het stormt, is dat met al dat overslaand water een nog mooier gezicht.  Deze provincie staat eigenlijk dus bol van het avontuur als je wilt kun je hier weken lang fijn bezig zijn. Zelfs in de zomervakantie periode is het hier nog relatief rustig met wat geluk kom je niemand tegen en waan je, je alleen op de wereld, met al die schitterende natuur om je heen is dat zeker geen straf.

Al met al kan dus iedereen aan zijn trekken komen hier en als het weer zich van zijn beste kant laat zien zijn hier ook temperaturen tot wel 25 graden mogelijk. Neem zeker een regenjas mee want deze kust staat er om bekend dat er regelmatig een buitje kan vallen.