Ook deze mooie provincie maakt deel uit van Fjord Noorwegen. Fjord Noorwegen bestaat uit de provincies: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane en More og Romsdal allemaal gelegen in het westen van Noorwegen. Grotere plaatsen in More og Romsdal zijn: Alesund, Kristiansund en Molde. Er wonen ongeveer 240.000 mensen in deze provincie die qua grote niets onder doet voor Hordaland, allebei ongeveer 15.000 km².
Het landschap van More og Romsdal wordt gekenmerkt door lange smalle fjorden en hoge steile bergen, er zijn dan ook talrijke vis mogelijkheden, in totaal zijn er zo’n 22.000 meren en bijna iedere rivier die in zee uitmond bevat zalm. De bekendste zijn toch wel de Driva, Rauma en de Surna. Mooie rivieren die door een onvergetelijk mooi dal stromen.
Booking.comMøre og Romsdal is een prachtige provincie gelegen aan de westkust van Noorwegen. Het staat bekend om zijn adembenemende fjorden, majestueuze bergen en schilderachtige kustlandschappen. Hier is wat informatie over Møre og Romsdal:
- Vakantiehuizen huren: Het is zeker mogelijk om een vakantiehuis te huren in Møre og Romsdal. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van traditionele Noorse hutten tot moderne vakantiewoningen. Je kunt gebruikmaken van diverse reiswebsites om vakantiehuizen in de regio te vinden en te boeken.
- Reizen vanuit Nederland: Om vanuit Nederland naar Møre og Romsdal te reizen, is de meest gebruikelijke optie om een vlucht te nemen naar de luchthaven van Ålesund, Vigra. Je kunt ook over land reizen door middel van een combinatie van veerboten en het wegennetwerk, maar dit kan langer duren. Eenmaal in Møre og Romsdal kun je een auto huren om de regio te verkennen.
- Activiteiten en bezienswaardigheden: Møre og Romsdal biedt tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt genieten van prachtige wandeltochten in de bergen, zoals de beroemde Trollstigen en de Romsdalseggen-bergwandeling. Daarnaast zijn er diverse fjorden om te verkennen, waaronder de Geirangerfjord (UNESCO-werelderfgoed) en de Hjørundfjord. Watersportliefhebbers kunnen genieten van vissen, kajakken en boottochten langs de kust. Ook zijn er culturele attracties, zoals de steden Ålesund en Molde, bekend om hun unieke architectuur en jaarlijkse jazzfestival.
- Seizoenen: Møre og Romsdal biedt verschillende mogelijkheden in zowel de zomer als de winter. In de zomer (juni tot augustus) zijn de temperaturen aangenaam en kun je genieten van lange dagen om te wandelen, vissen en watersporten. Dit is ook de periode waarin de natuur het meest levendig is, met groene landschappen en bloeiende flora. In de wintermaanden (december tot februari) biedt de regio mogelijkheden voor wintersport, zoals skiën en snowboarden in de bergen. De besneeuwde landschappen zorgen voor prachtige winterse uitzichten.
Kortom, Møre og Romsdal is een geweldige bestemming voor liefhebbers van natuur, wandelen, vissen en watersporten. Of je nu in de zomer of de winter gaat, er zijn volop activiteiten en bezienswaardigheden om van te genieten in deze prachtige regio van Noorwegen.
Ook om niet te vergeten is de reis er heen. Je kunt eens heel veel kilometers gaan rijden om er zo snel mogelijk te kunnen komen. Nu is snel een relatief begrip vooral als je in Noorwegen rijdt. De reis gaat dan zeg maar van Utrecht door Duitsland naar Frederikshavn in Denemarken. Daar met de nachtboot van Stena Line (slechts 3 uur varen) over naar Goteburg in Zweden. Weinig slapen dus maar met een paar chauffeurs kan er altijd wel iemand onder het rijden even een schoonheidsslaapje doen. Van Goteburg uit naar Svinesund de grens over en dan naar Oslo, via de E6 langs Lillehamar naar Dombas waar je de E6 verlaat en richting Andalsnes rijd. Daar de fjord langs en dan via pont/tunnel en brug naar Molde. Allemaal goed te berijden wegen en een schitterend uitzicht onderweg, het Mjosameer, het Gudbrandsdal en vooral het Romsdal langs de rivier de Rauma allemaal ohhhh en ahhh ervaringen. Alles bij elkaar dus zo’n kleine 2000 km in de auto, maar met het regime van 2-3 uur rijden 15-30 minuten rust heel goed om te doen. Op de Duitse autobahn maak je eerst wel veel kilometers per uur maar naar mate het landschap indrukwekkender wordt zijn dat er al snel minder. Al met al doe je er, toch met zo’n 3 uur varen erbij, nog 36 uur over om er te komen. Van Goteburg tot zeg maar aan Lillehamar kun je toch rekenen op zo’n 80-90 kilometer gemiddeld per uur daarna worden de wegen smaller en gaat de snelheid vlug terug naar 60-70 kilometer per uur, is niet erg heb je ook meer tijd om van het schitterende uitzicht te genieten.
Wat ook veel mensen doen is vanaf Frederikshavn in Denemarken met de boot naar Oslo gaan en dan dus verder rijden. Kun je mooi de nacht door brengen op de boot en de volgende dag door rijden naar je bestemming. Of nog luxer, naar Kiel in Duitsland en vanaf daar door naar Oslo. Je zit dan een kleine 20 uur op de boot, meer een soort cruise, heel relaxed, vooral aan te raden als je dus alle tijd hebt en van veel luxe houd. Rederijen die van Duitsland/Denemarken naar Noorwegen varen zijn b.v. Color line en de Stena line. Ga je naar de zuid of westkust kun je ook nog met Fjord line van Hanstholm naar Egersund en Bergen varen.
Terug naar More og Romsdal, Molde is de stad der rozen, s’zomers is er daar een zee van rozen te bewonderen in de stad. Door de gunstige ligging is er een ideaal klimaat voor de vele rozen. Ook is er in de zomer een jazz festival, je kunt er dus ook aan cultuur doen. Wat ook indrukwekkend is het uitzicht over de Romsdal fjord vanaf het uitzichtpunt Varde in Molde. Daar zie je dan meer als 222 bergtoppen, waarvan vele met eeuwige sneeuw. Nog zo’n indrukwekkend iets zijn zeg maar de deltawerken van Noorwegen, de Alterhavnsveien, een weg die uit de kust over tientallen eilandjes gaat. Ideaal om vanaf te vissen. Zeker als het tij er giert kun je er de vele rovers vangen, koolvis, kabeljauw, zeeforel en soms zelfs heilbot, een platvis van het formaat staldeur. Ook vind je er vele meren waar de forel goed te vangen is, dus neem het lichte visspul ook maar mee als je ook deze achter de schubben wilt zitten. Je kunt er dus met alle soorten hengels uit de voeten, alleen het vaste stok vissen zal er niet zo’n succes worden, er zijn toch meest meren met alleen maar salmoniden. Ook een bezichtiging waard is het plaatsje Bud, een klein visserdorp wat nog helemaal in de oude stijl bewaard is gebleven. Ook kun je er nog overblijfselen van de tweede wereldoorlog terug vinden. Het was/is een belangrijke handelsroute daar tussen de vele eilandjes (scharenkust). Deze eilandjes zorgen er ook voor dat je er dus uitstekend kunt vissen.