Hordaland is een gebied van 15.000 vierkante Km met als bekendste plaats Bergen. Het behoort tot wat wel Fjord Noorwegen wordt genoemd. Dat is het gebied tussen Stavanger in het zuiden en zeg maar Trondheim in midden Noorwegen. Het is het meest indrukwekkende en ruigste gedeelte van Noorwegen met heel veel contrasten.
Er wonen zo’n 500.000 mensen in dit gebied wat gekenmerkt wordt door alles wat Noorwegen rijk is, bergen, bossen en diepe fjorden en de mooiste plek is wel de Hardangervidda. Je hebt er een schitterend hooggebergte de Folgefohn en de Hardangerjokulen met eeuwige sneeuw en gletsjers. In het noorden wordt Hordaland begrenst door de langste fjord van Noorwegen de Sognefjord, in het zuiden heb je de Hardangerfjord, in het oosten de Hardangervidda en in het westen de Noordzee.
Je hebt er dus fjord en het hooggebergte bijeen. Wat wil een Noorwegenganger nog meer? Ja veel vis vangen en dat is nu ook weer geen probleem daar in Hordaland. Rond Bergen vind je veel water waar je zowel de zeevis als de zoetwatervis kunt bejagen. Je kunt er dus zowel de grote kabeljauw als de zalm achter de schubben zitten. Plaatsen als Voss en Etne zullen de zalmvisser zeker moeten aanspreken, terwijl Bomlo iets moet wakker roepen bij de zeevisser. Hier vind je alles wat een visser zich maar kan wensen.
Als je specifiek op zoek bent naar een vakantiehuis in het voormalige Hordaland-gebied, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt gebruikmaken van verschillende reiswebsites en lokale agentschappen om vakantiehuizen te vinden en te boeken in steden en gemeenten in het voormalige Hordaland, zoals Bergen, Hardanger, Voss en Eidfjord.
Om naar Hordaland te reizen, kun je een vlucht nemen naar de luchthaven van Bergen, Flesland. Vanaf daar kun je een auto huren of het openbaar vervoer nemen naar de specifieke locatie in Hordaland waar je vakantiehuis zich bevindt.
Wat betreft pakketreizen naar Hordaland, zijn er reisorganisaties die pakketreizen aanbieden naar verschillende delen van Noorwegen, inclusief de regio Hordaland. Deze pakketreizen kunnen accommodatie, vervoer en activiteiten omvatten. Het is raadzaam om verschillende reiswebsites en reisbureaus te raadplegen om de beschikbare pakketreizen naar Hordaland te verkennen en te vergelijken.
Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het plannen van je vakantie in Hordaland!
De reis er heen is een ervaring op zichzelf, even op en neer met Colorline. Een leuke zeereis, je kunt zowel met de Skagen als de Christian IV op en neer van Denemarken naar Noorwegen. Vooral de Christisn IV is een grandioos schip. Het vaart tussen Hirtshals en Kristiansand. Als je de nachtboot in het weekend pakt heb je vaak s’avonds live muziek en dans. Daarna je hut in en s’morgens om zessen weer op voor het uitgebreide ontbijt.
Zoals je op het kaartje wel kunt zien zijn er zeer veel eilanden dus zul je regelmatig met een veerboot de diverse fjorden over moeten steken. Dat is geen probleem want die varen er plenty, je reistijd neemt wel aardig toe want vooral in het voor en najaar is de dienstregeling niet altijd optimaal. (ook weer bij het verkeersbureau de “time tables” met alle veerboot/bus en trein dienstregelingen) Vaak rijdt je dus van de ene naar de andere en kom je er achter dat je nog even een half uurtje of langer moet wachten, wat ook weer niet erg is want zo kun je nog eens wat rond gaan kijken en zie je nog eens wat van dit schitterende land. Om je een idee te geven van hoelang het kan duren, je komt s’morgens om 07.00 aan in Kristiansand en pas om 21.30 in Heroysundet. In Km een kleine 300 maar zoals je dus kunt zien een reistijd van dik 14 uur. Reken maar dat je gemiddeld maar een kleine 50 Km in een uur kunt afleggen, zeker in de kuststreek met alle kleine bochtige weggetjes. Heb je heel veel veerboot overtochten kan dat nog wel teruglopen naar 30 Km per uur.
Naast de lange reistijden is het weer dus tevens ook het nadeel van dit district, er valt hier gedurende het jaar erg veel regen, van de 365 dagen regent het er toch op 300. Ga je noordelijker of zuidelijker heb je daar minder last van, het zuiden van Noorwegen (van Kristiansand tot aan Oslo) wordt zelfs de Noorse riviëra genoemd. Met zomertemperaturen van boven de 20 en dagen lang droog. Als we verder Noorwegen in gingen deden we dat via Zweden en overnachten we vaak in Horten aan de Oslo fjord. We maakten het regelmatig mee dat we dan na een vakantie met veel regen, daar weer op de terugweg kwamen en dat er daar dan dus geen drup regen was gevallen.
Ook heb je hier veel meren en rivieren waar je forel en aanverwante vissen kunt vangen, neem dus een matchhengel mee. Want je kunt er soms verrassend veel forel vangen op die meertjes. Ze zijn te vangen aan pieren en aan kunst aas. Vaak komen er ook nog andere aan de forel verwante vissoorten voor en ook deze zijn goed te vangen. Er zijn zelfs plaatsen waar je gewoon witvis en snoek kunt vangen. Je waant je dan weer helemaal thuis. Alleen is het uitzicht niet zo als thuis en dan die rust en stilte ongelooflijk dat dit in deze gehaaste en lawaaierige tijd nog kan. Je komt heerlijk tot rust en doet enorm veel energie op. Ideaal dus om na een tijd lang haasten en stressen je heerlijk daar te laten onthaasten. Je komt als herboren terug naar Nederland .
Vaak kun je ook nog een bootje huren om het meer mee op te gaan, wat weer leuk is want vaak blijft de vis toch wat uit de kant, zeker als het daar wat ondiep is. Tegen de avond kun je ze daar weer wel vangen omdat het water daar altijd wat warmer is en ondanks dat de forel van koel water houdt vind je ze tegen de avond in het warmere ondiepe water jagen op de kleine visjes. Tijd voor een kleine lepel/spinner aan de spinhengel. Je merkt wel je kunt gerust je hele hengel uitrusting meenemen als je alle waterpartijen uit wilt gaan proberen.
Neem ook wel veel eten/drinken mee, effectief gebruik maken van heet dat, zo blijven de kosten ook weer laag want de luxe artikelen zijn er toch wel prijzig. Gewoon melk en brood en zo valt nog wel mee maar bier en wijn?????? Om nog maar niet te spreken van de prijzen van een borreltje.
Ook als je van wandelen houd is Noorwegen een paradijs, je kunt dat ongestoord doen want vaak kom je dus ook geen man tegen. Neem uit voorzorg dus ook altijd je mobieltje mee want je zult niet de eerste zijn die verdwaald of iets erger’s meemaakt. Kortom iedereen kan het naar zijn zin hebben daar in Noorwegen. Zeker zij die wat dichter bij de natuur staan zullen er niets te kort komen. Maar ben je op luxe gesteld ook geen probleem, in de grote plaatsen zijn de hotels in de zomer zeker het proberen waard. De prijzen vallen dan ook nog mee omdat er raar maar waar dan juist meer kamers vrij zijn. De rest van het jaar heeft men vaak congressen, seminars enz. en zijn er dus minder kamers vrij en dan dus duurder. Een rondreis per bus, trein of boot is ook best wel leuk om te doen, je kunt (alweer) bij het Noors verkeersbureau routes krijgen die je van hotel/appartement naar een volgend brengen terwijl je ook nog eens door de mooiste streken van het land trekt. In het begin zeg je bij iedere bocht en weer een waterval nog ohhhhhhhhhhhhhhhh, maar na een week weet je niet beter meer. Maar het blijft wel allemaal in je geheugen gegrift zitten, terug in Nederland is alles in ons kikkerlandje ineens zo maar saai, helemaal niet indrukwekkend.
Al met al is Noorwegen een aanrader voor iedereen die van een indrukwekkende natuur en vriendelijke mensen houd.
Wat kost zo’n reisje nu? Je rijd dus al vlot zo’n 3500 – 4000 Km, toch zomaar 180 Euro aan diesel, rijd je benzine een kleine 260. Huur van het huisje ergens tussen de 300 en 750 afhankelijk van hoe luxe je het wilt. Boot overtocht afhankelijk van welke overtocht ongeveer 250. Reken ook nog eens je eten en drinken en je bent met 4 man toch vlot iets tussen de 1000 en 1750 Euro totaal kwijt. Als je met 4 vismaten gaat valt het dus wel mee.