Fjord-Noorwegen

Bijna nergens anders ter wereld zijn zulke imposante fjordenkusten te vinden als in West-Noorwegen.
De diverse ijstijden hebben ervoor gezorgd dat Noorwegen dit unieke stuk natuur heeft verkregen. Gletsjerarmen hebben in vroeger tijden diepe inhammen in het kustgebergte uitgeslepen, met als resultaat dat ze vandaag de dag tot wel 200 kilometer ver landinwaarts reiken. De bekendste fjord is de Geirangerfjord. Deze is ingeklemd door steile bergwanden die tot 1000 meter hoogte reiken.

Ook de Nordfjord, de weidse Hardangerfjord en de Lysefjord met zijn befaamde 600 meter hoge rots “Prekestolen” zijn sprekende voorbeelden van het Noorse fjordenlandschap. Het hooggebergte is een tweede aantrekkelijk kenmerk van dit gebied. Met een aantal toppen hoger dan 2000 meter, waaronder de in Jotunheimen gelegen Galdhoppigen (2469 meter) als hoogste bergtop van Scandinavië, is het Noorse berggebied een must voor de liefhebber van bergwandelen, bergsport en natuurschoon. Het gebied Jostedalsbreen kent bovendien een aantal grote en bereikbare gletsjers, zoals de Briksdalgletsjer en de Nigardsgletsjer. Maar Fjord-Noorwegen bestaat uit meer dan bergen, fjorden en ongerepte natuur. De kustcultuur weerspiegelt zich in de kunst van het botenbouwen en in de geschiedenis van de handelsplaatsjes en vissersdorpjes.

En in de Noorse bouwkunst zijn de houten staafkerken een bijzonder fenomeen. De staafkerk van Urnes staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, evenals de oude koophuizen (‘Bryggen’) in Bergen. In cultureel opzicht is deze stad het belangrijkste knooppunt in het West-Noorse fjordengebied. De belangrijkste plaatsen van Fjord-Noorwegen zijn Bergen, Stavanger en Ålesund. De volgende provincies maken deel uit van Fjord-Noorwegen: Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal.